Scroll to Content

Nasiona marihuany wykorzystywane są do różnych celów. Już setki lat temu wierzono, że konopie mają zbawienny wpływ na zdrowie. Współcześnie znajdują zastosowanie również w kuchni. Niektórzy kucharze wręcz specjalizują się w kuchni konopnej.

Dostęp do konopi jest coraz łatwiejszy, mimo że w Polsce posiadanie ich nadal jest nielegalne. Trwają prace nad przygotowaniem ustawy ułatwiającej dostęp do marihuany medycznej, ale droga do tego jeszcze daleka.

Specjaliści różnych dziedzin coraz chętniej sięgają po konopie. Do nich należą między innymi kucharze. Jednym z nich jest Małgorzata Szakuła, autorka książki „Konopie w kuchni”. Przekonuje ona, że po nasiona konopi powinni sięgać wszyscy. Zawierają one białka, aminokwasy oraz niezbędne dla zdrowia kwasy tłuszczowe. Autorka zainteresowała się nasionami marihuany po pobycie w Amsterdamie. Przyjrzała się im bliżej i postanowiła promować je na gruncie kuchni polskiej.

Książką „Konopie w kuchni” wzbudza sporo kontrowersji. Osoby, które znają właściwości marihuany, cieszą się, że mogą poeksperymentować wraz z autorką, przeciwnicy burzą się i protestują. Coraz więcej osób jednak stara się spojrzeć na konopie z nieco innej strony. Głównym celem autorki jest pokazanie ludziom, że nasiona konopi to nie groźny narkotyk, ale źródło zdrowia. Wiele badań potwierdza skuteczność marihuany w leczeniu nowotworów, stwardnienia rozsianego i wielu innych schorzeń. Obok takich właściwości nie sposób przejść obojętnie.